Hartveilig

Tot 1970 waren er ongeveer honderd woningen in het gebied dat we nu kennen als Vilheide. Er is toen een buurtvereniging voor deze wijk opgericht met deze naam: Vilheide. Om er voor te zorgen dat de mensen in deze buurt kunnen worden geholpen bij een hartstilstand is het plan ontstaan om een project op te starten om Mill-West Hartveilig te organiseren. Hiertoe werd een aparte projectorganisatie opgezet om de benodigde AED’s aan te kunnen schaffen en mensen te vragen zich aan te melden om deze AED’s te gaan bedienen.. Dit project heeft een eigen boekhouding en verantwoording.

Het projectplan Hartveilig Mill-West is opgezet voor het gebied Vilheide dat ligt tussen het Defensiekanaal achter Fitland – de Langenboomseweg – de Uilweg – de Graafseweg.

Waarom dit project?

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man of vrouw: iedereen kan getroffen worden door een hartstilstand. Het overgrote deel van deze mensen bevindt zich in en rond het huis. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang.

De eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Het is van levensbelang dat direct 112 wordt gebeld. Daarna moet onmiddellijk worden begonnen met reanimeren (hartmassage en mond-op-mondbeademing) en met het toedienen van krachtige stroomstoten met een AED (Automatische Externe Defibrillator). In de meeste gevallen van een plotse circulatie stilstand is het normale hartritme, vaak als gevolg van een acuut hartinfarct, zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.

Als binnen zes minuten na een circulatiestilstand direct wordt gereanimeerd en ook zo vroeg mogelijk (indien nodig) wordt gedefibrilleerd (toedienen elektroshock) zijn de kansen op herstel van hartritme erg groot, ongeveer 70%. Na deze zes minuten blijven reanimatie en defibrillatie natuurlijk nodig, maar de kansen nemen met iedere minuut sterk af, tot minder dan 10% kans na twaalf minuten.

De ambulancediensten hebben een defibrillator, maar kunnen in de praktijk, o.a. door het steeds drukker wordende verkeer, meestal niet sneller dan acht tot twaalf minuten na de melding ter plaatse zijn. Er gaat dus veel kostbare tijd verloren.

Hoe kan hulpverlening sneller en beter door Burger Hulpverlening?

De meldkamer van de Regionale Ambulance Voorziening stuurt na een 112 melding van een mogelijke reanimatie niet alleen twee ambulances naar het slachtoffer, maar ook een AED-alert (per SMS) naar de vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer woonachtig of werkzaam zijn. Hierdoor is het mogelijk om binnen 3 minuten reanimatie met AED ter plaatse te hebben. Zo komt de hulpverlening aan mensen met een hartstilstand sneller op gang.

Daarvoor zijn in dit gebied minstens 3 AED’s nodig en 30 tot 50 personen die deze AED’s kunnen bedienen.

Non profit-organisatie

Hartveilig Mill-West is een non profit-organisatie en de kosten van vervangingsmaterialen kunnen wij nergens vergoed krijgen.

Bij iedere inzet dienen de elektroden, batterijen en verdere ingezette materialen vervangen te worden. Tevens zijn de AED–apparaten en de medische materialen aan een levensduur onderhevig en dienen dan eveneens regelmatig vervangen te worden.

De aanschaf van AED’s en vervangingsmaterialen zijn ook voor onze project groep een kostbare zaak. Het benodigde geld proberen we door wijkcollectes, sponsoring, rommelmarkten bij elkaar te krijgen. Wilt U dit project ook financieel steunen, dan kan dit door een storting op bankrekeningnummer NL25 RABO 0108 8677 49 over te maken onder vermelding van Hartveilig Mill-WestOok een automatische overschrijving is mogelijk. De rekening is speciaal geopend voor de aanschaf van AED’s voor de wijk Mill-West. En dus niet alleen voor de leden van de buurtvereniging maar voor iedereen die in dit gebied woont. U begrijpt dat wij daarom blij zijn met iedere donatie of met alle hulp die we kunnen krijgen.

Wanneer we weer een actie organiseren dan zullen we dat op deze site kenbaar maken.

Bij vragen mag er altijd contact opgenomen worden met de voorzitter van de projectgroep: 
Pierre Lintzen, Bastaardstraat 4 in Mill, telefoon 0485 – 454631.

Projectgroep Hartveilig Mill-West.